LICHTPLAN

De juiste sfeer? Denk vooraf na over het soort verlichting en de juiste plek!

De Webo verlichtingsexperts adviseren u graag.

Meestal wordt er bij het inrichten van een huis, kantoor, restaurant, zaal of andere locatie, gedacht aan de meubels, de kleuren van de muren en de vloer. Verlichting komt jammerlijk vaak op de laatste plaats terwijl het toch echt de verlichting is die de sfeer en uitstraling bepalen. Een lichtplan maken helpt hierbij. Daarin geef je aan waar je in een specifieke ruimte licht wilt hebben, wat de uitstraling moet zijn en of die verlichting functioneel moet zijn, bijvoorbeeld boven een werktafel of een leesplek.

Is de verlichting voor de woonkamer, keuken, slaapkamer, werkkamer, hal of badkamer? Of ben je bezig voor je kantoor, restaurant, feestzaal of converentiezaal? Realiseer je wie er in die ruimte komen, wat ze daar gaan doen en welke sfeer je daar wilt creëren. En welk licht heb je daarbij dan nodig? Bedenk ook dat oudere mensen meer licht nodig hebben dan jongere mensen. Allemaal zaken waar je bij het maken van een lichtplan rekening mee moet houden.

Ga je verbouwen? Maak het lichtplan dan vooraf. Dan heb je direct alle aansluitpunten in de muren en het plafond op de juiste plaats zitten. Gemakkelijk én je voorkomt dat je met kabels moet gaan werken.

Hoe stel je zelf een lichtplan op?

Het is slim om te starten met het maken van een plattegrond van de ruimte waarop je de meubels, bijzondere nissen of hoeken, specieke zaken aan de muur, zoals bijvoorbeeld een schilderij, etc. aangeeft. Gaat het om een bestaande ruimte en wil je niet met kabels gaan werken, geef dan op de tekening ook direct aan waar de aansluitpunten zitten. Daar kun je dan rekening mee houden. Wel zo slim want vaak zien we bij Webo Verlichting mensen later gaan schuiven met de meubels en lichtplekken omdat ze van te voren geen rekening hebben gehouden met de aansluitpunten.

Heb je de plattegrond klaar dan kun je aan je lichtplan beginnen. Hoe? Volg de onderstaande stappen.

 

 

Starten met je lichtplan

Als je een lichtplan maakt kun je de verlichting het beste eerst in gaan delen in het soort en de functie:

–    Basisverlichting

Ga je een lichtplan maken dan start je met de basisverlichting. Hiermee bedoelen we de verlichting die ervoor zorgt dat de ruimte voldoende licht heeft. Daarbij kijk je uiteraard ook naar het licht dat van buiten naar binnenkomt. Dit licht, niet het armatuur, maar het licht zelf, moet eigenlijk het daglicht benaderen. Onopvallend zijn en geen schaduwen geven.

Geef op de plattegrond met bijvoorbeeld kruisjes aan waar je de basisverlichting wilt plaatsen. Je kunt daarbij, kijkende naar de aansluitmogelijkheden, eventueel ook al direct aangeven wat voor een soort lamp het moet worden: Plafondlamp, Hanglamp, Vloerlamp, Spot of een Wandlamp.

Houdt bij het zetten van die kruisjes ook rekening met het feit dat de sfeer in een ruimte ook wordt bepaald door contrasten in het licht. Sommige plekken zijn donkerder, andere juist lekker licht.

–    Functionele verlichting

Als tweede ga je bij het maken van je lichtplan bekijken waar wie wat in de betreffende ruimte wil gaan doen. Lezen, eten, knutselen, koken, slapen,
relaxen, tv-kijken, muziekluisteren, baden, spelen, etc. Denk daarbij ook aan het feit dat sommige plekken meer functies kunnen hebben. Als je aan een tafel werkt, maar ook gezellig wilt tafelen met familie en vrienden, dan moet je er voor zorgen dat je het licht dimbaar is. Of misschien is wel een in hoogte verstelbare verlichting gewenst voor die plek? Ook moet je erover nadenken of je op die plek een verlichtingsarmatuur wilt hebben waar je niet tegen de lampjes aan kunt kijken. Dat is soms erg onprettig, maar licht helemaal aan de plek waar de lamp komt te hangen en wat je er gaat doen.

Je gaat nu op de plattegrond kijken of de basisverlichting voldoende is voor specifieke functies in die ruimte of dat deze aangevuld moet worden. Door op de plattegrond bijvoorbeeld met kleurcirkels aan te geven waar bijvoorbeeld iemand goed moet kunnen lezen, waar eten voorbereidt wordt, waar gespeeld wordt etc, kom je er achter of de basisverlichting voldoende is of niet.

–    Accentverlichting

De derde fase bij het maken van je lichtplan. Soms heb je in je ruimte een mooie nis waar je speciale aandacht op wilt vestigen met licht, of een kunstwerk of mooi schilderij. Vaak worden hiervoor spotjes gebruikt. Die zijn bij Webo Verlichting in Beuningen bij Nijmegen in enorm veel soorten, stijlen en maten te zien en te koop.
Bekijk waar op de plattegrond specifieke zaken zitten en of deze voldoende uitgelicht worden. Is dit niet het geval, zet dit dan op de plattegrond erbij.

–    Decoratieve verlichting

Uiteraard bepaal je met de voorgaande verlichting ook al de sfeer in huis, decoratieve verlichting kan daar extra in bijdragen. Denk daarbij niet alleen aan verlichtingsarmaturen, maar ook kaarsjes en een openhaard scharen we onder decoratieve verlichting. Armaturen voor basisverlichting, functionele verlichting en accentlicht kunnen ook al direct zeer decoratief zijn en daarmee opvallende sfeermakende eyecatchers in de ruimte. Maar misschien wil je verder gaan met de inrichting van de ruimte en past een prachtig verlichtingsarmatuur daar uitstekend bij.

Bij deze decoratieve verlichting gaat het dan niet zozeer om het licht maar meer om de uitstraling van het verlichtingsarmatuur.

 

Moet je de decoratieve verlichting ook direct op de plattegrond zetten?

Nee!

Het advies van Webo Verlichting is om nu, met de plattegrond op zak, jezelf te gaan oriënteren op de verschillende verlichtingscollecties. Er is zoveel mogelijk!

In onze showroom in Beuningen bij Nijmegen hebben we op maar liefst 1.000 m2 vele duizenden lampen hangen en staan. Onze verlichtingsshowroom is daarin uniek en voor heel veel mensen een ware bron van inspiratie.

Daarbij komt dat je misschien wel functionele verlichting zult vinden, die daarnaast ook zeer decoratief is.

Door het maken van de plattegrond weet je waar je wat voor een soort verlichting zoekt, en kun je jezelf in onze showroom concentreren op de stijl die bij je smaak en je inrichting past.

 

 

 

Verlichting uit dezelfde collectie geeft rust.

Bijna elke collectie voorziet wel in een hang-, wand-, plafond- en tafellamp. Dit biedt je de mogelijkheid om de verlichting op verschillende hoogste en posities in de ruimte aan te brengen, dit zorgt voor extra sfeer en de eenheid van de collectie zorgt weer voor rust. En als je de ruimte wat groter wilt laten lijken, realiseer je dan dat licht weerkaatst van de muur naar het plafond. Er zijn lampen die dat ruimtelijke effect kunnen realiseren.

Bij de keuze moet je vooral kijken naar de uitstraling die de lamp heeft en of die past bij je interieur. Houdt daarbij ook rekening met de kleur en de vorm van de lamp. Daarnaast is ook de kleur van je interieur een aspect dat mede bepaalt of de lamp past en ook hoe het licht daarop reageert.

Heb je de stijl die je wenst hebt bepaald en daarmee de uitstraling, dan bekijk je de plattegrond voor de gewenste functie van de lamp.

Op deze manier kom je tot een wel overwogen sfeervolle en functionele verlichting in huis waar je geen spijt van krijgt en heel veel jaren plezier van gaat beleven.

Webo Verlichting raadt u aan om pas na deze fase en als alle verlichting hangt te bekijken of de ruimte nog behoefte heeft aan een decoratief verlichtingsarmatuur.

Een unieke eenling of een bijzonder ontwerp? Een eyecatcher van een bekende ontwerper of juist een jong talent? Ook verschillende deze unieke verlichtingsarmaturen vind je in de showroom van Webo Verlichting in Beuningen bij Nijmegen.

Hulp nodig bij het maken van je lichtplan?

Lukt het je niet alleen of heb je behoefte aan de vakkundige blik van een verlichtingsexpert?

De verlichtingsadviseurs van Webo hebben veel ervaring in het creëren van de juiste sfeer in een ruimte door middel van verlichting. Zij adviseren u graag.

Kom langs in onze showroom in Beuningen!
Wilt u zeker zijn dat het niet te druk is in showroom en de verlichtingsadviseur tijd voor u heeft? Maak dan een afspraak. Dat kan telefonisch of via het onderstaande contactformulier. We nemen dan snel contact met u op.

VUL HET CONTACTFORMULIER IN
We reageren zo spoedig mogelijk!

    Inbouwspots geven niet alleen het juiste licht in een ruimte, ze bepalen de sfeer. Bij Webo Verlichting vindt u een zeer groot assortiment inbouwspots.
    Booglamp, vloerlamp met zwarte kap, Steinhauer. Te koop bij Webo Verlichting in Beuningen bij Nijmegen, ook online te bestellen.